Πληροφορίες

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργανώνουν από τον Οκτώβριο του 2024, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο “Μηχανική Λογισμικού για Διαδικτυακές Εφαρμογές, Φορητές Εφαρμογές και Εφαρμογές Υπολογιστικού Νέφους” (Master of Science (MSc) in “Software Engineering for Internet, Mobile and Cloud Applications“). Το ΠΜΣ διοργανώνεται από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων της Σχολής Τεχνολογίας και από την Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Παρέχεται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και στα Αγγλικά.

Αντικείμενο – Σκοπός

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η προετοιμασία εξειδικευμένων και ικανών στελεχών για απασχόληση σε φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ή και αυτοαπασχόληση, με αντικείμενο την ανάπτυξη σύνθετων web, mobile εφαρμογών και εφαρμογών cloud, μεγάλης κλίμακας αλλά και έντασης γνώσης.

Στα σημερινά κατανεμημένα και φορητά περιβάλλοντα (intranets, internet), η ανάπτυξη εφαρμογών μεγάλου μεγέθους απαιτεί γνώσεις και δεξιότητες πολύ πέρα από αυτές που μπορεί να ενταχτούν και παρέχονται σε προπτυχιακό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι τομείς – κλειδιά που ήδη διαμορφώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις εξελίξεις στον τομέα, όπως Υπολογιστικό Νέφος και on-line Υπηρεσίες (Cloud Computing, XaaS), Κινητός και Διάχυτος Υπολογισμός (Mobile and Ubiquitous Computing), Ανάλυση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων (Data Analytics, Data Mining), και Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web).

Οι απόφοιτοι προπτυχιακών Τμημάτων σπουδών είναι σε θέση να καλύψουν βασικές μόνον ανάγκες Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Το ΠΜΣ παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις που επιτρέπουν στον απόφοιτο:

  • να εργαστεί ως μηχανικός λογισμικού σε ομάδες αιχμής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο αντικείμενο της Μηχανικής Λογισμικού για Διαδικτυακές Εφαρμογές, Φορητές Εφαρμογές και Εφαρμογές Υπολογιστικού Νέφους,
  • να εμπλουτίσει τις προγραμματιστικές του γνώσεις με ιδέες από άλλα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξει εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής, και
  • να έχει το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου στη συγκεκριμένη γνωστική περιοχή.

Για την επίτευξη των παραπάνω το ΠΜΣ:

  • παρέχει στους φοιτητές πλήρη θεωρητική κατάρτιση,
  • εισάγει μια έντονη πρακτική διάσταση, βασισμένη κύρια σε εκπόνηση υποδειγματικών εργασιών σε κάθε μάθημα, από μέρους των φοιτητών,
  • διοργανώνει εκδηλώσεις εξ αποστάσεως για να φέρει σε επαφή τους φοιτητές με αναγνωρισμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου.

Συμμετέχοντες – Διαδικασία Επιλογής – Δίδακτρα

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε εκατόν είκοσι  (120) μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σε περίπτωση ισοψηφίας υποψηφίων, αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να εισαχθεί και ο τελευταίος ισοψηφών υποψήφιος. Οι κάτοχοι υποτροφιών σε αντικείμενο σχετικό με το ΞΠΜΣ, εγγράφονται αυτόματα στο ΞΠΜΣ, χωρίς να εξεταστεί ο συνολικός αριθμός των εισακτέων. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ για τη βιωσιμότητα του προγράμματος είναι είκοσι (20) φοιτητές

Στο ΞΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή πτυχιούχοι Τμημάτων των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής

Η αρχική επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση βαθμολόγηση (σε κλίμακα 1-100) που προκύπτει από τα ακόλουθα κριτήρια:

ΑΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΟΡΙΑ
1 Επίδοση σε προπτυχιακές σπουδές συναφείς με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. 30
2 Συνάφεια Διπλωματικής Εργασίας με τους στόχους του Π.Μ.Σ. 15
3 Διαθέσιμη Επαγγελματική εμπειρία, σχετική με το Π.Μ.Σ. 10
4 Επιστημονικό & Ερευνητικό  έργο, όπως μεταπτυχιακοί  τίτλοι σπουδών, επιστημονικές  εργασίες  σε έγκριτα  επιστημονικά  περιοδικά  ή πρακτικά συνεδρίων, σχετικά με το Π.Μ.Σ. 15
5 Επίπεδο γνώσης Αγγλικής γλώσσας 10
6 Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ανταλλαγών 5
7 Γνώση χρήσης Η/Υ 5
8 Συστατικές Επιστολές (συνολικά) 5
9 Επιπρόσθετα προσόντα (σεμινάρια, μελέτες, κτλ.) 5
  ΣΥΝΟΛΟ 100

Ο αριθμός αξιολογικών μορίων του παραπάνω πίνακα αποτελεί το μέγιστο βαθμό που μπορεί να αποδοθεί, σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής Επιλογής, σε κάθε περίπτωση κριτηρίου αξιολόγησης. Για το πρώτο κριτήριο αξιολόγησης, η βαθμολογία προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού του πτυχίου επί τον αριθμό των αξιολογικών μορίων του κριτηρίου. Ο μέγιστος αριθμός μορίων από την πρώτη φάση αξιολόγησης είναι ίσος με 100 και σταθμίζεται με συντελεστή βαρύτητας 75%.

Στη δεύτερη φάση προκρίνονται οι υποψήφιοι που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στον αξιολογικό πίνακα της πρώτης φάσης και είναι σε αριθμό ίσοι με το 150% των θέσεων εισαγωγής στο ΞΠΜΣ Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνονται όλοι οι ισοβαθμούντες με τον τελευταίο υποψήφιο.

Κατά την δεύτερη φάση της επιλογής των υποψηφίων, πραγματοποιείται προσωπική συνέντευξη εξ αποστάσεως, των υποψηφίων που προκρίθηκαν από την πρώτη φάση, από την Επιτροπή Επιλογής. Κάθε μέλος της Επιτροπής Επιλογής αξιολογεί τον κάθε υποψήφιο σε κλίμακα 0 έως 100. Τα κύρια κριτήρια της αξιολόγησης είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, η ικανότητα επικοινωνίας με σαφήνεια και πειθώ, η ορθή κρίση, η ευρύτητα των γνώσεων του, η προδιάθεση για σκληρή εργασία, η ομαδικότητα και οι προοπτικές εξέλιξης. Ο τελικός βαθμός κάθε υποψηφίου από την προσωπική συνέντευξη είναι ο μέσος όρος της βαθμολογίας των μελών της Επιτροπής Επιλογής και σταθμίζεται με συντελεστή 25%. Η Επιτροπή Επιλογής συντάσσει πρακτικό με την επίδοση κάθε υποψηφίου όπου επισυνάπτονται τα φύλλα αξιολόγησης κάθε αξιολογητή.

Από τη σταθμισμένη βαθμολογία στην πρώτη και δεύτερη φάση, καταρτίζεται από την Επιτροπή Επιλογής ο πίνακας επιτυχόντων με τους υποψηφίους που κρίνονται κατάλληλοι για την παρακολούθηση του προγράμματος. Η τελική επιλογή γίνεται με βάση τη σειρά επιτυχίας στον πίνακα των επιτυχόντων (οι ισοβαθμίσαντες με τον τελευταίο υποψήφιο επιλέγονται), ο οποίος επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος και ανακοινώνεται μέσω της Γραμματείας του ΞΠΜΣ

Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται το μέγιστο σε 3500€ για το συνολικό χρονικό διάστημα παρακολούθησης του ΞΠΜΣ.

Διάρκεια Φοίτησης – Γλώσσα

Το ΞΠΜΣ στην «Μηχανική Λογισμικού για Διαδικτυακές Εφαρμογές, Φορητές Εφαρμογές και Εφαρμογές Υπολογιστικού Νέφους» είναι πλήρους παρακολούθησης. Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του ΞΠΜΣ είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Τα πρώτα δύο εξάμηνα (Α’ και Β’) αφιερώνονται στην παρακολούθηση τεσσάρων (4) μαθημάτων ανά εξάμηνο, ενώ το τρίτο (Γ’) αφιερώνεται στην εκπόνηση, συγγραφή και εξέταση της διπλωματικής εργασίας, στην οποία δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα (πιστωτικές μονάδες ολόκληρου εξαμήνου). Δικαίωμα για την παράδοση της Διπλωματικής Εργασίας θα έχουν οι απόφοιτοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων.

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΞΠΜΣ μπορεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατά την απόλυτη κρίση της, να επιτρέψει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές να εγγραφούν υπό το καθεστώς μερικής παρακολούθησης. Στην περίπτωση αυτή ο Φοιτητής μπορεί να ολοκληρώσει το ΞΠΜΣ σε έξι (6) εξάμηνα. Στην περίπτωση της μερικής παρακολούθησης ο Φοιτητής θα έχει την υποχρέωση να παρακολουθήσει δύο (2) μαθήματα ανά εξάμηνο (από τα μαθήματα που διδάσκονται στο εξάμηνο) για τα τέσσερα (4) πρώτα εξάμηνα. Δικαίωμα για την παράδοση της Διπλωματικής Εργασίας θα έχουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων.

Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η Αγγλική.

Πρόγραμμα Σπουδών – Εξετάσεις

Κάθε εξάμηνο σπουδών διαρκεί δεκατρείς (13) εβδομάδες και περιλαμβάνει ισάριθμες διαλέξεις. Τα μαθήματα του ΠΜΣ γίνονται εξ αποστάσεως.

Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) απαιτείται η επιτυχής εξέταση εξ αποστάσεως, σε οκτώ (8) μαθήματα του προγράμματος καθώς και η επιτυχής εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που επίσης γίνεται εξ αποστάσεως. Η εξεταστική των μαθημάτων του εξαμήνου διεξάγεται στο τέλος του εξαμήνου και τυπικά είναι οι μήνες Φεβρουάριος και τον Ιούνιος. Επαναληπτική εξέταση όλων των μαθημάτων θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση και των δύο διδακτικών εξαμήνων σε ημερομηνίες που θα γνωστοποιούνται έγκαιρα.

Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε 7.5 πιστωτικές μονάδες (ECTS) ενώ η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες. Ο φόρτος κάθε εξαμήνου αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες ενώ για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτούνται 90 πιστωτικές μονάδες.

Δείτε τη σελίδα με τα προσφερόμενα μαθήματα του ΠΜΣ.

Διδάσκοντες – Προσωπικό

Τη διδασκαλία των μαθημάτων του ΞΠΜΣ μπορούν να αναλαμβάνουν οι ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων:

  • μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, της σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Α.Π.ΚΥ. ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,
  • ομότιμοι Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,
  • συνεργαζόμενοι καθηγητές,
  • εντεταλμένοι διδάσκοντες,
  • επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,
  • ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
  • επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΞΠΜΣ.

Υλικοτεχνική Υποδομή

Για την υλοποίηση του ΞΠΜΣ χρησιμοποιείται πλατφόρμα όπου αναρτάται όλο το υλικό των μαθημάτων (διαφάνειες, σημειώσεις, ασκήσεις κλπ). Επίσης μέσω της πλατφόρμας είναι δυνατή η επικοινωνία των φοιτητών μεταξύ τους αλλά και με τους διδάσκοντες.